Navigáció 
Pimper_Laszlo -
Hazatért a "szabolcsi különítmény"

Vasárnap este hazatértek a vihar által súlytott Szabocs-Szatmár-Bereg megyében segítséget nyújtó önkéntes tűzoltóink. Más tűzoltóegységekkel együttműködve Kisvárda, Rétközberencs és Ajak területén dolgoztak a hétvége során. Különböző helyszíneken kidőlt fákat távolítottak el,  veszélyessé vált épületszerkezeteket bontottak le, illetőleg a szél által megbontott tetőket erősítettek meg.

Máté beszámolója a hétvégén általuk végzett kárelhárítás tevékenységről:

Szombat reggel 5 órakor indultunk Martonvásárról, Ercsiben felvettük a 2 kollégát, ahonnan indultunk Nyíregyházára, ahová 8 óra után érkeztünk. A laktanyától egy rövid regisztrációt követően elindultunk Kisvárda felé, ahová be lettünk osztva. Első helyszín Kisvárdán egy favágás volt majd kaptunk egy címet Rétközberencs területén, ahova a szintén akkor érkező Gyula-tartalék társaságában indultunk. Útközben még megálltunk egy időközben kapott címen, ahol egy kerítésre dőlt, megközelítőleg 5 méter hosszú fát távolítottunk el. Miután a két raj megérkezett Rétközberencs önkormányzatára, majd egyből továbbindult a következő címre, ahol egy palatetőt kezdett meg a szél, megközelítőleg 25m2-eren. Ezt a tetőt a padlásról a két raj tagjai megközelítették és kéziszerszámok, illetve az önkormányzat által biztosított léc és ponyva segítségével leponyvázta a sérült tetőrészt. A raj tagjai a helyi általános iskolában elfogyasztott ebéd után szintén Gyula tartalékkal együttműködve több kárhelyszínt is megvizsgált, melyek közül többet javításra alkalmatlannak ítélt meg. Végül a raj (még mindig Gyula tartalék mellett) megérkezett egy címre, ahol cserepek átrendezése után létra, ponyva, léc illetve kéziszerszámok segítségével beborította a tetőt. A következő helyen a tető már kijavításra került a lakók által, így a raj, Gyula tartalék társaságában az önkormányzatra ment, ahol egy kémény eltávolítását kapták feladatul. Az első nap utolsó feladataként ezen helyszínen a Gyula tartalékot támogatva a raj eltávolította a sérült kéményt egy 4 tagú dugólétra segítségével. 
Másnap az eligazításon a Gyula tartalékkal egymás előző napi munkájával megelégedve kérvényeztük, hogy a második nap is együtt kerüljünk beosztásra, melyet az operatív törzs jóvá hagyott. A két raj megkezdte a vonulást Ajak területére ahol megérkezve megkaptuk az első címet. A káreset helyszínére megérkezve a rajok megállapították, hogy a tűzfal felső, tetőt tartó része, leomlott, és az általa tartott tető szakaszt (megközelítőleg 60m2) a szél letépte. A rajok megítélése szerint a tető eredeti formájában nem volt fóliázható, azonban az épület és a tetőszerkezet többi részének állapota miatt a fóliázás szükséges volt. A rajok úgy ítélték meg, hogy a legjobb megoldás, ha a tető megmaradt elemeire egy ferde tetőt építenek, így levezetve a vizet a födém fölül. A rajok létra, ponyva, léc és kéziszerszámok segítségével egy fa szerkezetet építettek, majd ezt fóliáztak be. A beavatkozás végeztével a rajok azt az utasítást kapták, hogy térjenek vissza az Ajaki bázisra. A megérkezését követően a rajokat és mellettük még 3 másik szert az egyik utca végén található raktár területre küldték, hogy egy raktár tetejét fóliázzák. A rajok konvojban megérkezve a helyszínre, több sérült tetejű raktárt is találtak, azonban egyik káreset sem veszélyeztetett anyagi javakat vagy emberéletet. Ezt követően a rajok egy gazda kérésére segítettek egy raktár pár négyzetméteren beszakadt pala tetejének meg javításában. Egy korábbi időpontban az operatív törzs meglátogatta a helyszínt, és a két raj munkáját “több mint megfelelőnek és szükségesnek” ítélte. Dicséretet kapott a közös csapat a Törzstől (a munka szakszerű kivitelezése miatt). A nap végeztével távozásunk előtt az operatív törzs munkánkat kiemelkedőnek titulálta. Egy, a Gyula tartalékkal készített közös kép után indultunk haza.

 

NyomtatásCopyright © 2017
| 54,907 egyedi látogató