Navigáció

 
Pimper_Laszlo -
Szakmai munkánk az elmúlt évben

Az elmúlt év során 109 eseményhez kaptunk riasztást, és minden esetben vonulni tudtunk. 73-szor tűzesethez, míg 67-szer műszaki mentéshez szálltak ki tűzoltóink – gyakran két járművel siettünk a helyszínre. Nagyrészt – önként vállalt – működési területünkön, Martonvásár, Baracska, Gyúró, Ráckeresztúr és Tordas térségében avatkoztunk be, 34 alkalommal önállóan, más tűzoltó egység közreműködése nélkül.

Tagjaink közül huszonketten vállaltak önkéntes tűzoltói készenlétet, összesen 37.615 órát teljesítettek. Ez azt jelenti, hogy az év minden percében átlagosan több mint négyen várták a riasztást, míg az egy káresethez vonuló önkéntes tűzoltók átlagos száma 5,14 fő volt. Legaktívabb önkéntes tűzoltónk több mint 6 ezer órát volt 2021-ben készenlétben, így – az év 365 napjára vetítve átlagosan – naponta több mint 16 és fél órát.

Sokan nem tudják, hogy önkéntes tűzoltóink nem csak akkor őrködnek biztonságuk felett amikor tűzoltóautóval, védőruhában, vagy éppen rendezvényen látjuk őket. Készenlétben vannak akkor is, amikor mindennapos teendőiket végzik, dolgoznak, vásárolnak, szabadidejüket töltik, de az SMS-ben érkező riasztás jelzésére megszakítják azt, és a bajbajutottak segítségére sietnek.

Az elmúlt évben is több komoly káreseménynél állt helyt önkéntes tűzoltóságunk, melyek közül néhány:

  • Április 6-án a Martonvásári Ipari Szolgáltató Kft. telephelyén egy ezer négyzetméteres csarnokban keletkezett a tűz, ahol elsőnek kiérkezőként 8 fővel avatkoztunk be.
  • Augusztus 16-án este vihar csapott le Martonvásárra, éjfélig összesen 6 helyszínen távolítottunk el útra, gépjárműre dőlt fákat.
  • Szeptember 29-én délután a ráckeresztúri autópálya lehajtó közelében bekövetkezett tragikus tömegbaleset helyszínére vonultunk, ahol a késő esti órákig volt szükség a munkánkra.
  • Október 4-én, hétfőn hajnali 1 óra előtt az M7-es autópályán egy kamion borult fel és ütközött két személygépjárművel, a sztráda mindkét oldalán útzárat okozva.
  • A Martonvásár Járási Önkéntes Mentőcsoport tagjaként június 27-én Somogy megyében, Kadarkúton a korábbi vihar, jégeső és esőzések által okozott károk felszámolásában vettünk részt.

A korábbi évekhez hasonlóan rendszeresen szerveztünk különböző továbbképzéseket, elméleti oktatásokat és gyakorlatokat.  Három egyesületi tagunk Bicskén vett részt önkéntes tűzoltó alapképzésen és vizsgán.

Két minősítő gyakorlaton is részt vettünk: önkéntes Mentőcsoportként Daruszentmiklóson szereztünk „a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben értesítésre bevethető és alkalmazható” minősítést a következő 5 évre, míg októberben a martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban feltételezett tűzeset „felszámolásával” újítottuk meg tűzoltóságunk „önállóan beavatkozó” jogosultságát.

 

NyomtatásCopyright © 2017
| 96,007 egyedi látogató