Navigáció

 
Pimper_Laszlo -
Szakmai munkánk az elmúlt évben

Az elmúlt év során 109 eseményhez kaptunk riasztást, és minden esetben vonulni tudtunk. 73-szor tĂ»zesethez, míg 67-szer mĂ»szaki mentéshez szálltak ki tĂ»zoltóink – gyakran két jármĂ»vel siettünk a helyszínre. Nagyrészt – önként vállalt – mĂ»ködési területünkön, Martonvásár, Baracska, Gyúró, Ráckeresztúr és Tordas térségében avatkoztunk be, 34 alkalommal önállóan, más tĂ»zoltó egység közremĂ»ködése nélkül.

Tagjaink közül huszonketten vállaltak önkéntes tĂ»zoltói készenlétet, összesen 37.615 órát teljesítettek. Ez azt jelenti, hogy az év minden percében átlagosan több mint négyen várták a riasztást, míg az egy káresethez vonuló önkéntes tĂ»zoltók átlagos száma 5,14 fõ volt. Legaktívabb önkéntes tĂ»zoltónk több mint 6 ezer órát volt 2021-ben készenlétben, így – az év 365 napjára vetítve átlagosan – naponta több mint 16 és fél órát.

Sokan nem tudják, hogy önkéntes tĂ»zoltóink nem csak akkor õrködnek biztonságuk felett amikor tĂ»zoltóautóval, védõruhában, vagy éppen rendezvényen látjuk õket. Készenlétben vannak akkor is, amikor mindennapos teendõiket végzik, dolgoznak, vásárolnak, szabadidejüket töltik, de az SMS-ben érkezõ riasztás jelzésére megszakítják azt, és a bajbajutottak segítségére sietnek.

Az elmúlt évben is több komoly káreseménynél állt helyt önkéntes tĂ»zoltóságunk, melyek közül néhány:

  • Április 6-án a Martonvásári Ipari Szolgáltató Kft. telephelyén egy ezer négyzetméteres csarnokban keletkezett a tĂ»z, ahol elsõnek kiérkezõként 8 fõvel avatkoztunk be.
  • Augusztus 16-án este vihar csapott le Martonvásárra, éjfélig összesen 6 helyszínen távolítottunk el útra, gépjármĂ»re dõlt fákat.
  • Szeptember 29-én délután a ráckeresztúri autópálya lehajtó közelében bekövetkezett tragikus tömegbaleset helyszínére vonultunk, ahol a késõ esti órákig volt szükség a munkánkra.
  • Október 4-én, hétfõn hajnali 1 óra elõtt az M7-es autópályán egy kamion borult fel és ütközött két személygépjármĂ»vel, a sztráda mindkét oldalán útzárat okozva.
  • A Martonvásár Járási Önkéntes Mentõcsoport tagjaként június 27-én Somogy megyében, Kadarkúton a korábbi vihar, jégesõ és esõzések által okozott károk felszámolásában vettünk részt.

A korábbi évekhez hasonlóan rendszeresen szerveztünk különbözõ továbbképzéseket, elméleti oktatásokat és gyakorlatokat.  Három egyesületi tagunk Bicskén vett részt önkéntes tĂ»zoltó alapképzésen és vizsgán.

Két minõsítõ gyakorlaton is részt vettünk: önkéntes Mentõcsoportként Daruszentmiklóson szereztünk „a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben értesítésre bevethetõ és alkalmazható” minõsítést a következõ 5 évre, míg októberben a martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban feltételezett tĂ»zeset „felszámolásával” újítottuk meg tĂ»zoltóságunk „önállóan beavatkozó” jogosultságát.

 

NyomtatásCopyright © 2017
| 109,376 egyedi látogató